Безплатна доставка и връщане

Как да изберем идеалното палто и какво да правим, за да ни служи не само един сезон


Трудно е да си представим есента без палто - толкова естествено то влиза в гардероба ни с настъпването на студеното време. Какво ще носим този сезон? Както и преди, това са класическите вълнени палта, също и обемните тип oversize. Палтата тип халат отново ще бъдат предпочитани. Съвременното разнообразие на материи и стилове ще ви позволи да изберете правилния вариант, независимо от вашия тип фигура и предпочитан стил на обличане.


Как да изберем правилното палто

Обърнете внимание на:

Материал. Отдавайте значение на естествените материи. Вълна, кашмир, както и алпака са за предпочитане, за направата на едни от най-висококачествените палта, брандове като Max Mara, Celine, Marella и др. използват сурова вълна, тя е по-скъпа и затова е по-рядко използвана от повечето производители. Комбинацията от вълна и кашмир също би била приятна и мека за тялото. 

Цвят. По правило през есента купуваме около две до три палта, което означава, че цветовете трябва да са универсални и да се комбинират с повече неща. Това са основните нюанси: бежово, сиво, черно, камел, тъмносиньо, шоколадово, кремаво. За тези от вас, които искат по-интересна визия, препоръчваме да заложите на цветове като червено, коралово, керемидено или бордо.

Стил. През този сезон остават актуални свободните кройки, с които ще се чувствате и по-топло. Друга тенденция е палтото тип халат, което лесно ще съчетавате от спортно-елегантен стил с дънки и маратонки до бизнес с пола тип молив и високи ботуши. 

Особености в ушиването. Обърнете внимание на дизайна: дали има колан, начин на закопчаване, има ли подплата. Например подплатата ще предпази любимия ви пуловер от появата на пилинг. Палтата без подплата са подходящи за хората, които обичат да носят топли дрехи отдолу, те се шият по-специален начин, качествено направените, в които не се забелязва шева са изключително удобни за носене широко отворени. Също така не създават допълнителен визуален обем. 

Правилният размер. Винаги пробвайте палтото с обемен пуловер или сако, колкото по-свободно и удобно се движите в него, толкова по-комфортно и топло ще се чувствате. 

Стил. Не умножавайте едни и същи вещи в гардероба си. Ако например вече имате класическо палто, заложете на по-свободно, в подходящ цвят и миди дължина - такива модели ще допълват хармонично всеки стил.

Как да удължим живота на палтото

Винаги обръщайте внимание на препоръките на производителя. Не пренебрегвайте информацията на вътрешните етикети. Ако е препоръчано само химическо чистене, не поемайте рискове и не предприемайте друг вид почистване, за да не го повредите. 

От време на време, както и преди да го свалите лятото, почиствайте палтото от мърсотията и прахта със специална четка, винаги по посока на косъма, никога срещу него. За упоритите петна използвайте химическо чистене или предназначени за това препарати. Никога не мокрете и търкайте петното. 

Избягвайте влагата. Прекомерното мокрене на вълната не е препоръчително. Ако случайно попаднете на дъжд, поставете палтото в хоризонтално положение и го оставете да изсъхне на стайна температура. Все пак не бива да се притеснявате да носите палтото на влажно и дъждовно време, дори мокра, вълната изолира от студ и вятър, важно е след това да положите нужните грижи. 

Спазвайте правилните условия за съхранение. Оставяйте го на закачалка и свободно пространство в гардероба. Лятото го прибирайте в специален калъф. За приятен аромат, можете да добавите и саше с лавандула.