Безплатна доставка и връщане

Как да подредим гардероба си и да се избавим от излишните вещи?


Всички ние имаме нужда от актуализации и промени. За да ги пуснем в живота си, трябва първо да направим място за тях. Предлагаме да започнем тази метаморфоза с “почистване” на излишните вещи от гардероба.

За да започнете, извадете всичките си дрехи и ги съберете на едно място. Така ще разберете какво точно имате. Внимателно проучете всяко нещо, пробвайте го. Така ще можете да анализирате модните си навици - например привързаност към определен цвят или стил.

Следваща стъпка: отделете нещата, които носите непрекъснато. Трябва да са удобни дрехи, в добро състояние, отразяващо текущия ви начин на живот. От тези предпочитания ще бъде вашият основен гардероб. Можете лесно да разберете, кои са нещата, с които не можете да се разделите, ако:

• В тях се чувствате удобно и комфортно
• Не изискват поправки
• Подходящи са за Вашата фигура
• Могат да се комбинират с няколко неща от гардероба Ви
• Съответстват с Вашия вкус и възприятие за това как бихте искали да изглеждате

Разгледайте останалите неща. Време е да се сбогуваме с тях, ако:

• Дрехата е загубила представянето си: има стари петна или дупки, цветът е избледнял, силуетът се е деформирал (разтеглени колене или лакти, например)
• Не носите повече от година (и най-вероятно никога няма да облечете)
• Нещото не ви пасва по размер, ограничава движенията или не стои добре (основното тук е да не се заблуждавате)
• Изпитвате дискомфорт при носене (направено от неприятна материя за кожата)
• Морално остаряло за Вас, Вашият стил и мода като цяло.

ВАЖНО Е ДА ЗАПОМНИТЕ, че модата е циклична и много тенденции се връщат от време на време. Ако не можете да се разделите с нещо и смятате, че все пак ще го носите отново, дайте му втори шанс и го оставете в гардероба си. Но се дръжте под контрол - не би трябвало да има много такива неща.


Същото се отнася и за дизайнерските и висококачествени вещи, изработени от благородни, естествени материи, които е жалко да бъдат захвърлени заради малък дефект или недостатък. За тях почти сигурно ще Ви бъде помогнато в ателие за поправки или химическо чистене. Това е правилният и отговорен към околната среда подход.

Докато всичките Ви вещи са разделени на няколко купчини, погледнете празния си гардероб и преценете състоянието му: всичко ли е наред с него? Удобно ли е да съхранявате вещите си в него? Има ли всичко необходимо вътре - закачалки и т.н? И най-важното - необходимо ли е основно почистване в него? Обновеният гардероб трябва да се съхранява в чисто пространство.

Направете списък на всичко, което попада в категория на необходимите неща. Поставете дрехите, които искрено обичате, но не са за сезона във вакуумирани контейнери. Изключение правят само спортните дрехи, които са полезни по всяко време на годината.


След това опитайте да направите сетове от това, което е останало и определете какво Ви липсва в него в момента. Може би Ви е необходим шал или колан, така че познатите неща да се съчетават по нов начин. Определете липсващите неща и отидете да пазарувате.

Ненужните вещи, които все още стават за носене, но вече може би не са Вашият размер или стил, можете да дарите, а останалите да рециклирате, така се грижим и за околната среда, което е от изключотелно значение. 🌱🌏